klok wijzer

kantelbare klok 

12-zijdige staande klok die door rotatie, waarbij de uren wijzer mee draait en de minuten wijzer blijft staan, de 24 tijdzones weer geeft; aangevuld met zomer- en wintertijd. De hoek tussen de wijzers is op een klok om twaalf uur 0- en om drie uur 45 graden. Als je de klok kantelt -om een andere tijdzone de tijd te kunnen zien- zou de minutenwijzer dus moeten blijven staan en de uren wijzer zou met de draaibeweging mee moeten draaien. De ingenieuze Peter de Vos kwam met een praktische oplossing. Design met een Twist!

Klokken zijn 2-dimensionale abstracties van de wereld, waarbij de as rotatie is omgezet in de (gehalveerde) beweging van de kleine wijzer. Aan die geabstraheerde werkelijkheid valt te tornen, aan het voortschrijden van de tijd niet. Het invoeren van de zomertijd is zo’n aanpassing. Tijdens de eerste wereldoorlog werd in Duitsland het gepruts aan de wijzers bij wijze van besparing ingevoerd en pas in 1985 sloot Andorra als laatste Europees land zich binnen dit systeem. Sindsdien krabben meer dan een miljard mensen, verspreid over heel de wereld zich twee keer per jaar op de kop. De bezitters van de Wonderklok uitgezonderd; deze slimmeriken kantelen glimlachend op die momenten hun gekoesterde kleinnood.

Bedrijven die hun internationale allure middels een rij klokken in de ontvangsthal over de clientèle uitstorten, hoeven die ook niet langer te voorzien van de namen van wereld steden. Onze bescheiden, intelligente staande klok volstaat. Kijk, dat is ook besparen. De Nederlandse tijdzone aanduiding is overigens standaard “Rome” maar deze kan al naar gelang de (oplage &) domicile worden aangepast. Echt een wereldklok.

klok maken 3 smal echte kleuren

Specificaties:

afmeting: 255 x 60 x 255 mm (L x B x H).  uurwerk: kwarts. garantie: 2 jaar. gewicht: 1,7 kilo.  verpakking: enkel golf sluitende doos. Het verwerkte hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Voor dit product geldt een levertijd. € 189. wagentje3

 

doos kantelklokin historisch perspectief

harrold-lloyd-safety-last-1923

In de twintiger jaren was het verzetten van de winter- zomertijd nog een behoorlijk gedoe. Het viel dan ook niet mee om een heel gebouw te kantelen. Vandaar…

volg ons FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest