vermarkten

roy-donders-juichpak-470x340

De tijd waarin we onze verkoopwaar in een mand wierpen en naar de markt hobbelden ligt meer dan een honderd jaar achter ons. Vanaf het begin van de vorige eeuw, toen voor agrarische overschotten nieuwe afzetmogelijkheden moesten worden gezocht, is vermarkten verworden tot marketing en is sindsdien een serieuze bedrijfstak met vertakkingen naar psychologie, sociologie, economie en de kunsten.

Dat alleen al in Nederland jaarlijks meer dan 6 miljard euro wordt uitgegeven aan reclame en 1 miljard aan online adverteren onderstreept het belang van een goede begeleiding in die bestedingen, aangevuld met onderzoek naar afzetmogelijkheden via de webwinkel en winkel. Ook voor de kleine prutser.

Het aankopen via internet neemt de laatste jaren met ca. 8% per jaar toe, de totale digitale bestedingen lagen in ons land in 2014 rond de 11 miljard euro: heel V&D werd bijna weggeZalandood, QR-codes in tijdschriften linken direct naar websites en door de groei van online consumentenbestedingen zullen dan ook de fysieke winkels veranderen. Je ziet dat in het artistieke segment waar klassieke galeries worden verdrongen door laagdrempelige concept-stores: lifestyle winkels, met een breed aanbod inclusief toegepaste kunst en eventueel food, bovendien prachtig tentoongesteld. Argos maakt de scheiding tussen internet en winkelpand helemaal bont, daar kan je in een ouderwetse winkel het assortiment online bestuderen (besparing in m2 vloeroppervlak) en bestellen (de winkel wekt vertrouwen) een prima combinatie. Webwinkels zijn in tegenstelling tot fysieke winkels makkelijk te vergroten en zijn niet bijzonder afhankelijk van hun geografische ligging. De vindbaarheid is daarentegen met 40.000 Nederlandse online shops hun grootste zwakte.

Door gebruik te maken van algemeen beschikbare data, kan elke winkelier zijn assortiment verbreden of optimaliseren en de omzetting van sitebezoek naar bestelling met marketinginspanningen verhogen. De grens tussen online en een echte winkel zal op sommige punten vervagen: internetshops gaan meer op fysieke winkels lijken, waar je met je avatar kleding kunt passen of via augmented reality kan kijken hoe die klok in je interieur past. Fysieke winkels krijgen dan weer meer weg van internetshops met online aankoop mogelijkheden. Beide winkeltypes worden aangevuld met de beleving die de jongens van de marketing er ook aan hebben meegegeven. Verkopen blijft tenslotte een specifieke vorm van verleiding.

Aangezien ik nog geen gevoerde laarzen aan een naakte indiaan op de noordpool weet te verkopen, bestaan er voor ons redenen te over om de hulp van marketing specialisten te aanvaarden. De Economische Hogeschool Rotterdam diende zich bij ons aan in de persoon van John van der Hoest. Een haalbaarheidsonderzoek van Rotterdam Creative waarin ook de doelgroep, prijs, vindbaarheid op internet en het juiste marktsegment zou worden bepaald, ging in december onder John zijn bezielende leiding van start. De uitkomst voor wat betreft de Wonderlamp is inmiddels binnen en deels te lezen op de pagina “dealer informatie”. Die jongens hebben zich in ieder geval aan ons weten te verkopen.

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *