Leonie Gerbrands

leonie gerbrands

uitWonderland vertegenwoordigt:

Leonie Gerbrands | tekeningen 

Dromen uitleggen is geen gemakkelijke opgave. De verbeelding van nachtmerries nog minder. Elke tekening verteld een gruwelijk verhaal. Is het leuk om over de betekenis te fantaseren? Belangrijk? Om dit werk beter te begrijpen, lijkt dat noodzakelijk. Om het in eerste instantie fascinerend te vinden zeker niet. Het zijn de eigen nachtmerries, de verbeeldingen van waar we zo bang voor zijn, waar we eigenlijk graag over willen praten, maar waar we de woorden niet voor vinden. Leonie Gerbrands tekent ze daarom.

Haar verschrikkingen, op zo’n manier getekend dat het ook onze verschrikkingen zijn. Herkenbaar. En daarom niet pathetisch. De tekeningen zijn erg zorgvuldig en bedachtzaam gemaakt. Absoluut geen emotie in de techniek, geen rauwe uitingen van wanhoop, schrik of ellende. Geen spoor van expressie. De verschrikkingen worden koelbloedig aan ons voorgelegd. Het is aan ons om een oordeel te vellen of een verhaal te maken. Het doet denken aan de absurditeit en de wreedheid van Roland Topor, maar zonder diens ironie.

Leonie Gerbrands305x430 mm

Intrusie 1, afmeting: 305 - 430 mm techniek: gemengd, oplage: 1 stuks 450,00 excl. verzendkosten.

Drie kinderen naast elkaar. Een meisje met een erg onthutste blijk, een ander meisje dat uitgesproken kwaadaardig uit haar ogen kijkt en in het midden een jongetje. Wat is er met z’n mond? Is dat de vorm, die hij in een vreemde grimas trekt, of druipt er iets uit? Het vraagt om een interpretatie en een oplossing, die er niet is. Er is iets gebeurd, vlak voor de foto gemaakt werd. Iets wreeds. Het is de kracht van de tekeningen, die het mogelijk maakt het antwoord open te laten, zodat we zelf onze conclusies kunnen trekken.

Leonie Gerbrands2

Intrusie 2, afmeting: 305 - 430 mm techniek: gemengd, oplage: 1 stuks 450,00 excl. verzendkosten.

Er zijn manieren om tragische ervaringen van je af te schrijven, van je af te werken. Ik weiger te geloven dat dat hier het geval is. Daarvoor is Leonie Gerbrands een té begenadigd kunstenaar, ze zal nooit in die val lopen van tekenen als therapie. Zieligheid en pathetiek zijn haar vreemd. Ze gebruikt haar ervaringen en gevoelens om een spiegel voor te houden en te wijzen op gebeurtenissen die ons ook kunnen overkomen en waar we ook bang voor zijn. Maar angst kan nooit een drijfveer zijn, de drang tot registreren wel.

Leonie Gerbrands3Potlood100X160cm

Dazai, afmeting: 1000 - 1600 mm techniek: potlood, oplage: 1 stuks 800,00 excl. verzendkosten.

Heeft het zin om op deze manier te werken met je eigen gevoelens, ervaringen, nachtmerries? Is het wel iets wat anderen aangaat, hebben die er enig belang bij? Ja, het zijn emoties die we allemaal kennen en die nu verbeeld worden. Verbeeld door iemand die het misschien niet goed in woorden kan vatten, maar des te meer te zeggen heeft.

Hans Könings

Berlin 2016

volg ons FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest