lamp om schijn te wekken

overzicht stal met tekst blauwig

Het oorspronkelijke doel van lampen (het verlengen van de dag) is al lang niet meer noodzakelijk; het menselijk ritme is door de massale toepassing van kunstmatig licht sinds begin vorige eeuw, amper afhankelijk van zonlicht. Binnenshuis worden lampen dan ook voornamelijk als sfeer element toegepast: esthetische overwegingen of overblijfselen van wat eens nuttig was. Om lampen opnieuw van betekenis of perspectief te voorzien geven we er elementen van de menselijke gesteldheid aan mee.  

Nieuw in de collectie Stralend Staal is zodoende de staande lamp “uitzicht op inzicht” die op een subtiele manier refereert aan de klassieke schemerlamp. Een schemerlamp die figuurlijk buiten het zelfgeschapen kader treedt en er aan wenst te ontsnappen. “Uitzicht op inzicht” is zodoende een aanvulling op de staande lamp “daar is het geluk”. Ontwerp uitgangspunt was het vervangen van de bestaande contouren van de klassieke schemerlamp en er de identiteit van uit Wonderland aan mee te geven; het ontwerp moet tenslotte passen in het cynisch romantische universum waarbinnen we ons begeven. Volgens ons is dat gelukt.

De koele grafische eigenschappen van zwart staal worden bij wijze van contrast aangevuld met het warme eikenhout van de voet. Geen materialen die je vaak treft bij de klassieke schemerlamp: reden temeer ze toe te passen.

De serie Stralend Staal bestaat nu uit zes lampen maar we blijven zoeken naar manieren om de menselijke gesteldheid vorm te geven; immers, hoe groter de kans dat je bij ons tegen de juiste lamp loopt.

(“Uitzicht op inzicht” is vanaf februari 2016 verkrijgbaar.)

gevangenis

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *