toegepaste kunst (DIY)

trekveer met 1 handvat (DIY) -uitWonderland-
Waarschijnlijk stamt het woord kunst van kunde, ambacht. Het Belgische woord voor ambachtelijk is artisanaal en komt dichter in de buurt van kunst. Ambachtelijke producten hebben met artistieke uitingen (en in mindere mate toegepaste kunst) gemeen dat ze duurder zijn dan industriële producten omdat schaalvoordeel geen rol speelt, zelfs anti-productief is.

Nu hebben we niet de pretentie dat onze lampen, klokken en objecten de schone kunsten verrijken maar ambachtelijk zijn ze zeker. Naast het feit dat alle bewerkingen in Nederland zijn uitgevoerd, de meeste bovendien in eigen beheer, is het ook zo dat we alles zelf assembleren. De kwaliteit valt zo goed te waarborgen en het resultaat is bovendien exact in overeenstemming met het uitgangspunt. DIY in optima forma. Onze producten schuren ondertussen wel langs toegepaste kunst, er zit een verholen idee achter.

het idee

Conceptuele kunst is voor mij een inspiratiebron omdat binnen deze discipline vrijelijk en op een vervreemdende manier met ideeën kan worden gespeeld; conceptuele kunstenaars lieten traditionele opvattingen over schoonheid en ambacht achter zich en kozen voor afwijkende presentatievormen, zo werd de beschouwer gedwongen zich te richten op het achterliggende idee. De handel in kunst werd daardoor wel praktisch onmogelijk omdat ideeën slecht verkoopbaar zijn. Zo stopte Lawrence Weiner bijvoorbeeld met schilderen en begon zich toe te leggen op geschreven tekst, de slechte verkoopbaarheid daarvan vatte hij als volgt samen:  “Vanaf het moment dat je een van mijn werken beseft, is het jouw eigendom. Het is voor mij onmogelijk om in iemands hoofd te kruipen en het werk eruit te halen.” De Belgische dichter en beeldend kunstenaar Marcel Broodthaers (groot fan van) werkte ook met woord en beeld. Hij bewandelde de omgekeerde weg en goot zijn onverkochte dichtbundels in gips en werd plotsklaps kunstenaar. In zijn huis in Brussel begon hij vervolgens een ‘Museum van Moderne Kunst, Afdeling Adelaars’. Een gedeelte daarvan, de ‘Sectie XIXe eeuw’, bestond uit een collectie ansichtkaarten, posters, opslagdozen en inscripties die adelaars weergaven.

Conceptuele kunst werd midden 70-er jaren weer ingehaald door een meer emotionele stroming: het neo-expressionisme en zo sprong de vernieuwingsdrang spontaan een eeuw terug in de tijd. Geeft niets, wij modderen ondertussen door en combineren het aloude ambacht (en de kleinschaligheid die ermee gepaard gaat) met de vrijheid die ‘het concept’ kan bieden, om door middel van nieuwe productiemiddelen materiaal om te vormen tot ideeën.

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest deel dit

Een gedachte over “toegepaste kunst (DIY)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *