verlichting tips

verlichting in een ruimte

Verlichting kan een ruimte maken of breken en kan dus bij een juiste toepassing enorm aan de sfeer bijdragen. Simpele tips bij het samenstellen van een lichtplan. 

Om de plaats te bepalen waar lampen komen, is het aan te raden een plattegrond te maken waarop je in verschillende kleuren aangeeft welke functies de ruimten vervullen. Bij het invullen kun je grofweg twee soorten verlichting onderscheiden: functionele verlichting zoals leeslampen, spotjes boven of onder een schilderij en verlichting boven een aanrecht en je hebt sfeerverlichting zoals schemerlampen. Naast alle andere lampen die zorgen voor accentverlichting zorgt een plafondlamp voor een indirecte verlichting. Nogmaals: bepaal welke functies de ruimtes vervullen en geef die ruimten verschillende kleuren voor functionele en sfeerverlichting; als je net uit bed komt is hard licht niet prettig dus let bij de invulling ook op de kleurtemperatuur van je verlichting.

  • 1200 Kelvin= kaarslicht
  • 2000 Kelvin= zonsopkomst en zonsondergang
  • 3200 Kelvin= halogeenlamp
  • 3500 Kelvin= één uur na zonsopkomst
  • 5000 Kelvin= flitser
  • 5600 Kelvin= standaard daglicht
  • 6000 Kelvin= middagzon
  • 6500 Kelvin= wit licht

Het kleurenspectrum van het daglicht dat je interieur binnenkomt veranderd in de loop van de dag. De zon vertoond zich in het begin van de dag in het oosten en verdwijnt in het westen. De noord- en oostkant van je woning worden dus slecht belicht, toch heeft het indirecte licht aan die kanten van je huis een kleur: blauwig aan de noordkant en gelig aan de oostzijde. In de middag worden de zuid- en westkant van direct daglicht voorzien. Dit kan je ook opnemen in je plattegrond.

Omdat we in een woonkamer op verschillende manieren de tijd doorbrengen, vereisen de diverse activiteiten verschillende soorten licht; leeslicht, verlichting boven de eettafel, uitlichting van schilderijen… Daarbinnen kan eenvoudig een eenheid worden aangebracht door voor een stijl te kiezen. In een modern ingerichte kamer passen bijvoorbeeld lampen in een industriële stijl, bij een minimalistische inrichting verlichting met alleen noodzakelijke elementen etc. Als de stijl duidelijk is omschreven teken je dus plattegrond waarin je de inrichting grofweg aangeeft.

Om in je kamer een ruimtelijk effect te creëren kan je ervoor zorgen dat de wanden verlicht worden door bijvoorbeeld halogeenverlichting met een reflector, plaats zulke lampen op gelijke afstand van elkaar en de basis van je verlichtingsplan is gelegd. Als de plaats van wanddecoratie, foto’s of schilderijen bepaalt is, kan je die plek voorzien van spots (1 spotje per vierkante meter). De muurverlichting kan je op zulke plekken beter weglaten, dit zorgt voor een beter uitlichting van je wandversiering.  Een alternatief voor bovenstaande lichtbronnen kan railverlichting zijn of een verlaagd plafond met inbouwspot.

Wissel de verschillende plekken onderling af met lichte en donkere ruimtes en verdeel die over verschillende hoogtes. Nu nog wat lampjes bij uit Wonderland bestellen en je bent klaar.

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *